PROTOKÓŁ
z obrad komisji konkursowej konkursu kulinarnego na danie z żurawiną w ramach wydarzenia „V Lubelskie Spotkania z Przyrodą – Pożegnanie Żurawi”, Urszulin 24.08.2024 r.
Komisja w składzie:
Kamila Grzywaczewska – Wiceprzewodnicząca Sejmiku Województwa Lubelskiego – przewodnicząca komisji
Barbara Wróbel – Zastępca dyrektora Centrum Spotkania Kultur
Daniel Pyda – Dyrektor Departamentu Środowiska i Zasobów Naturalnych w UMWL
Jarosław Szymański – Dyrektor Poleskiego Parku Narodowego
Adam Panasiuk – Wójt Gminy Urszulin
dokonała degustacji i oceny walorów smakowych oraz estetycznych przygotowanych potraw, zgłoszonych na Konkurs przez 8 KGW:
- KGW Cyców – pierogi z kaczki z żurawiną
- KGW Głębokie – pasztet z żurawiną
- KGW „Wereszczynianki” – rolada z żurawiną w polewie chrzanowo-żurawinowej
- KGW „Bubnowskie Baby” – kurczę blade z żurawiną
- KGW „Dominiczanki” – pierogi z dziczyzną z żurawiną
- KGW „Polesianki z Kulczyna” – rolada z piersi z kurczaka z sosem żurawinowym
- KGW w Starym Orzechowie – pasztet z żurawiną
- KGW w Nowym Orzechowie – udka z kurczaka w sosie żurawinowym, rogalik z żurawiną
Komisja stwierdziła, że wszystkie zgłoszone Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały potrawy zgodne z regulaminem. Potrawy zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym przedstawiały i reprezentowały wysoki poziom. Komisja jednomyślnie podjęła decyzję, iż każde z ośmiu KGW zajmuje I miejsce.