CSK

Przejdź do menu Przejdź do treści

PROTOKÓŁ z obrad komisji konkursowej konkursu kulinarnego na danie z żurawiną

PROTOKÓŁ

z obrad komisji konkursowej konkursu kulinarnego na danie z żurawiną w ramach wydarzenia „V Lubelskie Spotkania z Przyrodą – Pożegnanie Żurawi”, Urszulin 24.08.2024 r.

Komisja w składzie:

Kamila Grzywaczewska – Wiceprzewodnicząca Sejmiku Województwa Lubelskiego – przewodnicząca komisji

Barbara Wróbel – Zastępca dyrektora Centrum Spotkania Kultur

Daniel Pyda – Dyrektor Departamentu Środowiska i Zasobów Naturalnych w UMWL

Jarosław Szymański – Dyrektor Poleskiego Parku Narodowego

Adam Panasiuk – Wójt Gminy Urszulin

dokonała degustacji i oceny walorów smakowych oraz estetycznych przygotowanych potraw, zgłoszonych na Konkurs przez 8 KGW:

  • KGW Cyców – pierogi z kaczki z żurawiną
  • KGW Głębokie – pasztet z żurawiną
  • KGW „Wereszczynianki” – rolada z żurawiną w polewie chrzanowo-żurawinowej
  • KGW „Bubnowskie Baby” – kurczę blade z żurawiną
  • KGW „Dominiczanki” – pierogi z dziczyzną z żurawiną
  • KGW „Polesianki z Kulczyna” – rolada z piersi z kurczaka z sosem żurawinowym
  • KGW w Starym Orzechowie – pasztet z żurawiną
  • KGW w Nowym Orzechowie – udka z kurczaka w sosie żurawinowym, rogalik z żurawiną

Komisja stwierdziła, że wszystkie zgłoszone Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały potrawy zgodne z regulaminem. Potrawy zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym przedstawiały i reprezentowały wysoki poziom. Komisja jednomyślnie podjęła decyzję, iż każde z ośmiu KGW zajmuje I miejsce.

ZADANIA DOFINANSOWANE ZE ŚRODKÓW BUDŻETU PAŃSTWA

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez Centrum Spotkania Kultur w Lublinie